Wat als jouw kind niet wil slapen in zijn/haar eigen bed? - Rithika.nl | Persoonlijke lifestyleblog
07.01.2020 | Geplaatst in Mama | 0 reacties

Altijd was ik zo’n moeder die zei ”ons kind hoeft niet bij ons in bed te slapen, hooguit als ze ziek is”. Maar soms lopen dingen anders dan je van te voren bedenkt.

Mila is altijd een goede slaper geweest. Als baby sliep ze vrij snel door en ze werd ook niet vaak wakker ‘s nachts. In de ochtend was ze nooit ontzettend vroeg wakker dus we mogen echt niet klagen wat slapen betreft van Mila.

Tot 2 weken terug. Ik was met Mila boodschappen aan het doen in het centrum toen ze iets zag wat ze best spannend vond, ze zag iemand in een rijdend bed. Diegene stond voor ons in rij bij de kassa en Mila kroop achter mij en begon wat tranen te laten.

Later hebben we het er over gehad, ze vertelde dat ze dit wat spannend vond want diegene was vast heel ziek (aangezien diegene niet kon lopen of zitten). We praatten er wat over en toen was er niets meer aan de hand.

‘s Avonds brachten we Mila, zoals we altijd doen, met z’n tweeën in bed. Nog maar net in bed zei ze al ”ik wil niet slapen, ik wil naar beneden”. Ze begon te huilen toen wij weg gingen en later werd dit huilen schreeuwen en paniek. Ik denk dat ze die avond wel een stuk of 8x beneden is geweest.

Zelf hebben wij haar toen toch maar naar beneden gehaald en ze is die nacht bij ons in bed gaan slapen. Ze was angstig van datgene wat ze die dag gezien had dachten wij. Of dit echt de oorzaak is geweest, geen idee. De decembermaand zal ook niet mee hebben geholpen (drukte, Sinterklaas, alle cadeautjes, vuurwerk).

Om even wat sneller te gaan (zodat dit niet een blog wordt waar ik elke dag ga bespreken), ook de volgende dagen was het drama. We hebben zelf eigenlijk alles geprobeerd. De strijd aangaan, beetje boos worden, gerust stellen etc. Niet leek te helpen maar alleen bij ons willen zijn hielp.

Mila wilde bijna een week lang elke avond op de bank slapen, veilig en vertrouwd bij ons. Ze lag binnen no time te slapen. Niet heel ideaal natuurlijk maar aan de andere kant, ze sliep heerlijk en had dit blijkbaar nodig. In de nacht hebben we haar ledikant matras naast ons bed gelegd zoals je ziet op de foto. Als wij gingen slapen namen we haar mee naar boven en sliep ze weer heerlijk de hele nacht door.

Vanaf gister hebben we Mila zover dat ze in de avond niet meer op de bank in slaap valt maar boven op haar matras bij ons. Wij blijven bij haar en gaan zo nu en dan naar beneden en komen dan terug. Na een minuut of 20 slaapt ze en kunnen wij lekker samen beneden zitten.

Ik moet zeggen, als je dit niet gewend bent is dit best lastig. Ik merkte ook dat Mila elke keer weer een excuus zocht om niet alleen te hoeven zijn. Vuurwerk, hoofdpijn… Ze kon het goed bedenken ;)

Ze heeft nu zelf gezegd dat als zij 4 jaar wordt, over 3,5 week, dat ze dan weer in haar eigen bed gaat slapen. Ik ben benieuwd, we zullen het zien maar we gaan het zeker proberen.

Op dit moment laten wij het zo want elke avond strijd hebben is ook niet fijn. Haar het vertrouwen geven en het veilige gevoel is het allerbelangrijkste en als dat even moet op deze manier is dat helemaal prima.

Ik heb liever dat wij met z’n drieën lekker doorslapen dan dat Mila ‘s nachts wakker wordt en bang is dat ze alleen is. Soms roept ze nu nog wel eens midden in de nacht ”mama, papa”. Dan geef ik haar een aai over het hoofd en ze slaapt weer verder.

Laatst heb ik op Instagram (@ditarithika) al tips aan jullie gevraagd. Zo lief dat er zoveel reacties op kwamen. Deze contacten zo online zijn zo fijn!

De tips die er werden gegeven deel ik ook nog even hier.

  • De angst wegjagen of blazen door het te benoemen ”ga weg …”
  • Een tekening laten maken van datgene waar je kind angstig voor is en deze dan verbranden.
  • Je kind in bed leggen en dan zeggen dat je met 1 minuut terug komt, later worden dit 2 minuten en zo 3,4,5 etc.

De tip of eigenlijk het advies wat het meeste voorkwam en wat ook bij ons de enige manier is dat Mila goed slaapt is het accepteren dat ze jou/jullie nodig heeft. Dus er aan toe geven dat ze even niet in haar eigen bed wil slapen.

Wellicht hebben jullie nog wat aan deze tips. Ik ben erg benieuwd of jullie ook al eens zoiets hebben meegemaakt met je kind(eren). Hoe slaapt jouw kind?

Laat het achter in de reacties.

Liefs, Dita Rithika

0 reacties


Laat een reactie achter